Archief

Advies LTO: Check de WOZ-beschikking

Agrarische ondernemers doen er goed aan om de nieuwe WOZ-beschikking van hun gemeente goed te controleren. Dat is het advies van LTO Vastgoed. De gevolgen van de economische crisis moeten zichtbaar zijn in de nieuwe WOZ-waarden. Ook moet gecontroleerd worden of vrijstellingen die gelden bij de waardebepaling correct zijn toegepast. Het gaat hierbij onder meer om de werktuigenvrijstelling.

De waardering per 1 januari 2010 geldt als peildatum voor 2011. "Gelet op de prijsdaling die zich heeft voorgedaan, is financieel voordeel te behalen dat zich niet alleen beperkt tot een lagere OZB-aanslag. Het effect kan ook zijn dat er extra afschrijvingsmogelijkheden ontstaan," zegt Peter van der Knaap van LTO Vastgoed.

Gemeenten geven de WOZ-beschikking sinds 2007 jaarlijks af, waardoor getaxeerde waarden steeds actueler zijn. Dit was voor de wetgever reden om de beschikking voor meer doeleinden te gebruiken. Vooral de beperkingen in de afschrijvingsmogelijkheden voor gebouwen hebben financieel behoorlijke gevolgen, aldus Van der Knaap.

Voor het beoordelen van de WOZ-waarde kunnen ondernemers bij de gemeente een taxatieverslag opvragen. Als een ondernemer bezwaar wil maken, moet hij dit binnen zes weken na dagtekening van de beschikking doen. Bij LTO Vastgoed geven gecertificeerde WOZ-taxateurs advies. Van der Knaap: "Dankzij ons landelijk netwerk met regionale deskundigheid, kunnen we met gedegen taxatierapporten ook helpen bij het onderbouwen van het bezwaarschrift."

Categorieen:
Algemeen