Archief

Westlandse winkels niet alle zondagen open

De gemeente Westland kan niet als toeristische gemeente worden aangemerkt en daarom mocht de regering het besluit van de gemeenteraad over zondagsopening van winkels vernietigen. Dat heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State woensdag bepaald.

De gemeenteraad had in oktober 2009 besloten dat winkels op zondag open mochten zijn. De regering vernietigde in maart 2010 dit besluit, omdat het in strijd zou zijn met de Winkeltijdenwet. Volgens de regering heeft de gemeente Westland geen toeristische aantrekkingskracht.

De gemeenteraad kwam tegen het regeringsbesluit in beroep bij de Raad van State, want in haar ogen kan het hele Westlandse grondgebied worden aangemerkt als 'toeristisch gebied'. Volgens de Raad van State heeft het Westland weliswaar een bepaalde ambitie op het gebied van toerisme, maar is er te weinig toeristische aantrekkingskracht om zondagsopening van winkels toe te staan. Het vernietigingsbesluit is verder niet in strijd met de Europese regels over het vrij verkeer van goederen, diensten en vestiging, aldus de hoogste bestuursrechter.

In de Grondwet is bepaald dat de regering alleen een besluit van een provincie of gemeente 'spontaan' mag vernietigen als dat in strijd is met het recht of het algemeen belang. Burgemeester Van der Tak van Westland was het niet eens met het besluit van de gemeenteraad, omdat de gemeente volgens hem geen toeristisch gebied was zoals dat is omschreven in de Winkeltijdenwet. De burgemeester had het bij de regering voorgedragen voor vernietiging.

Tegen de uitspraak van de Raad van State is geen hoger beroep mogelijk.

Categorieen:
Westland Algemeen