Archief

Delfland inventariseert beschermde vissoorten

Het Hoogheemraadschap van Delfland gaat in de maanden maart en april vaarten en sloten inspecteren, om zo te inventariseren waar beschermde vissoorten aanwezig zijn. Zo kan onderhoud aan de vaarten beter afgestemd worden, waardoor de beschermde vispopulatie minder schade oploopt.

Delfland is met de invoering van de Flora- en faunawet verplicht om zorg te dragen voor beschermde plant- en diersoorten. Het gaat hierbij om vissoorten zoals de kleine modderkruiper en de bittervoorn.

Om onderhoudswerkzaamheden uit te kunnen voeren, is een ontheffing nodig van het ministerie van LNV. Voor de waterschappen is een gedragscode ontwikkeld. Als bij het onderhoud het tijdstip en de werkwijze conform deze gedragscode worden gehanteerd geldt voor Delfland een generieke ontheffing.

De afgelopen jaren heeft Delfland daarom een integrale visie op het onderhoud ontwikkeld, die rekening houdt met de Flora- en faunawet. Zo worden water- en oeverplanten gespaard en ontstaan er in de watergangen vlucht- en overwinteringplaatsen voor de aanwezige dieren. De achtergebleven planten zorgen in het volgende voorjaar voor een goede begroeiing van de watergang.

Categorieen:
Algemeen