Archief

In droge jaren dreigt gietwaterprobleem

In de glastuinbouw in het westen van Nederland kan in droge jaren een serieus gietwaterprobleem ontstaan. Dit is naar voren gekomen uit onderzoek dat is gedaan door Wim Voogt van de universiteit van Wageningen. Volgens hem is in incidentele droge periodes, zoals in 1976 en 2003, het probleem groter dan de verwachte effecten van klimatologische veranderingen.

De glastuinbouw in Zuid-Holland wordt gezien als een sector met een eigen waterprobleem en daarom hebben de provincie en de waterschappen de opdracht gegeven om een verkennende studie uit te voeren. Voogt heeft twee scenario's doorgerekend, een warm en nat scenario en een warm en droog scenario.

Voogt geeft als voorbeeld, dat telers die door middel van belichting hun rozen of tomaten kweken, nu al niet genoeg hebben aan hemelwater. Volgens hem kan dit probleem worden opgelost, als zo'n teler gebruik maakt van het bassin van de buurman met een andere teelt. Hiervoor is wel een juiste infrastructuur nodig. Overigens zijn er ook ontwikkelingen die de vraag naar water verlagen, zoals de semigesloten kas en het zogeheten Nieuwe Telen.

Categorieen:
Algemeen