Archief

Minder fraude door Westlandse tuinders

Tuinders in het Westland hebben vorig jaar beduidend minder gefraudeerd dan in het jaar daarvoor. Dit blijkt uit de voorlopige resultaten van het Westland Interventieteam (WIT) waarin diverse opsporingsdiensten van de overheid samenwerken.

Het WIT controleerde gericht bij driehonderd bedrijven. Bij 18 procent van de inspecties bleken tuinders volgens de Arbeidsinspectie illegaal mensen aan het werk te hebben of onder het minimumloon te betalen. In 2009 was dat nog 26 procent. Het huidige percentage is nog fors hoger dan het gemiddelde in de tuinbouw elders in het land; dat ligt op 7 procent.

Minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vindt de resultaten 'goed nieuws voor de bonafide tuinders in het Westland'. Die hebben minder last van oneerlijke concurrentie door frauderende collega's. Maar, aldus de bewindsman, "we zijn er nog lang niet. Er zijn nog steeds te veel fraudeurs. Het WIT zal zich onverminderd blijven inzetten om ook hen aan te pakken."

Het UWV heeft vorig jaar fraude met uitkeringen aan het licht gebracht voor een bedrag van 160.000 euro. In 2008-2009 vorderde het UWV nog 750.000 euro terug. Gemeenten hebben 27 signalen van bijstandsfraude in onderzoek. De Belastingdienst heeft twintig boekenonderzoeken ingesteld die nog niet zijn afgerond. Deze dienst legde over 2008-2009 zo'n 10 miljoen euro op aan correcties en boetes.

Het WIT controleert behalve in het Westland ook op de Zuid-Hollandse Eilanden en in de gemeenten Lansingerland en Pijnacker-Nootdorp. De samenwerkende instanties zijn onder meer de Arbeidsinspectie, het UWV, politie, Belastingdienst, gemeenten en de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD).

Categorieen:
Westland Algemeen