Archief

Geen sluiting brandweerposten in Westland

Er zullen in Westland geen brandweerposten worden gesloten als gevolg van de komst van de Veiligheidsregio Haaglanden en de regionalisatie van de brandweer. De samenwerking zorgt er juist voor dat bij opschaling van incidenten in zeer korte tijd veel hulpverleners beschikbaar zijn.

Dat is de mening van het college van B en W. De fractie van Westland Verstandig had naar aanleiding van de ramp in Moerdijk gevraagd of het rampenplan in Westland wel op een dergelijk incident is berekend en of door de regionalisatie van de brandweer in zo'n geval wel genoeg brandweerlieden op tijd ter plaatse zijn. Veel hulpverleners worden immers op enige afstand van Westland gestationeerd, aldus de fractie.

Het college ziet in de gebeurtenissen in Moerdijk geen aanleiding om het bestaande rampenplan te actualiseren of aan te scherpen. Wel is een beschrijving van mogelijk risicovolle situaties in de regio in voorbereiding. Zo'n risicoprofiel is wettelijk verplicht. Bovendien komt er een regionaal crisisplan, waarin de organisatie, de verantwoordelijkheden, taken en bevoegdheden in het kader van rampenbestrijding en crisisbeheersing komen te staan. Als dat in werking treedt, vervalt het gemeentelijke rampenplan.

Alle huishoudens in Westland krijgen deze maand een boekje thuisgestuurd, met informatie over de mogelijke rampen die kunnen gebeuren. Daarin wordt ook beschreven wat burgers zelf kunnen doen om rampen te voorkomen.

Categorieen:
Westland Algemeen