WOS
Archief

Intentieovereenkomst voor 'dijklift'

Gerard Jansen en zijn zwager Jan Vermond uit Den Hoorn hebben samen een idee uitgewerkt om wateroverlast tegen te gaan. Zij hebben een vlotterwaterkering ontwikkeld die de zandzakken moet gaan vervangen.

Op dit moment is er een schaalmodel, maar het komende jaar zal deze worden uitgewerkt tot een permanente waterkering. Jansen en Vermond hebben daartoe donderdagmiddag met bouwconcern Dura Vermeer een intentieovereenkomst getekend.

De vlotterkering is ontwikkeld naar aanleiding van een Europese prijsvraag die was uitgeschreven door Hoogheemraadschap van Delfland. Zowel bedrijven als particulieren konden een ontwerp insturen voor een tijdelijke waterkering voor de calamiteitenberging in de Woudse polder in Midden-Delfland.

Het ontwerp bestaat uit een betonnen bak met daarboven een uitschuifbare stalen klep waaraan een soort piepschuim is bevestigd. Als de bak zich vult met water, komt de stalen plaat omhoog, waardoor een dijk met een meter verhoogd kan worden. Door de vlotterkering wordt het volume van de calamiteitenberging in de Woudse polder van 500 miljoen liter naar 800 miljoen liter verhoogd.