WOS
Archief

Ophef over zwembandjesactie nieuwjaarsduik

De ludieke zwembandjes die het Hoogheemraadschap van Delfland op 1 januari uitdeelde aan de deelnemers van de nieuwjaarsduik in 's-Gravenzande, hebben voor lichte verdeeldheid gezorgd binnen de verschillende reddingsbrigaden. Dat meldt tijdschrift Binnenlands Bestuur.

De 's-Gravenzandse vrijwillige reddingsbrigade gedoogde de reclamestunt. Buurman Monster niet, omdat deze organisatie zwembandjes in de Noordzee niet veilig vindt.

De duik in 's-Gravenzande stond in het teken van de campagne Vanjevetaf.nl. Daarmee vroeg het Hoogheemraadschap van Delfland aandacht voor het weggooien van gebruikt (frituur)vet. Over het algemeen wordt het gebruik van drijvende objecten in de Noordzee vanwege veiligheidsredenen afgeraden.

Delfland had de ongeveer vierhonderd deelnemers in 's-Gravenzande een zwemband uitgedeeld. Volgens de 's-Gravenzandse reddingsbrigade is gevaar voor de deelnemers tijdens de duik geen issue geweest. "Ook zomers hanteren wij geen verbod op drijfobjecten. Het is eenvoudigweg niet te handhaven", aldus Stefan Scholtes van de post 's-Gravenzande. "Wel waarschuwen we de mensen wanneer ze absoluut niet met een luchtbed of andere opblaasbare objecten in zee mogen gaan. Tijdens de nieuwjaarsduik was dit niet aan de orde".