WOS
Archief

Export bloemen en planten in 2010 valt tegen

De export van bloemen en planten is in 2010 toch wat tegengevallen. Tekende zich in de loop van het jaar een groei van 8 procent af, uiteindelijk is die groei op 5 procent blijven steken. Voorzitter Herman de Boon van de brancheorganisatie voor de groothandel in bloemen en planten VGB noemt het resultaat op de website van zijn organisatie 'per saldo teleurstellend'.

Vooral de vorst en de kou in heel Europa gedurende de maand december, met een fors tegenvallende afzet in de Kerstweek (die anders voor een piekomzet zorgt), is volgens de VGB van invloed op het eindresultaat geweest. De Boon verwacht dat maximaal dezelfde omzet van 5,2 miljard als in 2008 wordt behaald, maar mogelijk daar nog onder blijft. Het rampjaar 2009 zorgde voor een absoluut dieptepunt.

Ook voor de kwekers heeft 2010 te weinig herstel opgeleverd, vindt De Boon. Door de bank genomen stegen de prijzen op de veiling wel weer enigszins (met circa zes procent voor snijbloemen en twee procent voor planten), maar te weinig om de toegenomen kosten en de door de crisis opgelopen financiƫle achterstand te compenseren.

Categorieen:
Algemeen