Archief

Amersfoort-gevangene Warnaar overleden

Op kerstavond is op 84-jarige leeftijd Maassluizer Stoffel Warnaar overleden. Stoffel Warnaar, oud-gevangene van Kamp Amersfoort, heeft zich vanaf 1985 ingezet om de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog onder de jeugd bekend te maken. Zo heeft Warnaar jarenlang op scholen verteld wat hij in Kamp Amersfoort had meegemaakt. In 2005 zorgde hij ervoor dat honderden schoolkinderen uit Maassluis een bezoek brachten aan het kamp. Daarnaast heeft hij veel bijgedragen aan de publiciteit rondom de oprichting van de Stichting Nationaal Kamp Amersfoort.

Burgemeester Koos Karssen herinnert Stoffel Warnaar als een betrokken man met een hulpvaardige instelling. Burgemeester Karssen: ,,In het onlangs verschenen boek 'De laatste getuigen van concentratie- en vernietingskampen' zei Warnaar dat hij een waarschuwing wilde zijn, een knipperlicht voor de jeugd dat ze voor vrijheid en democratie moet kiezen. 'Al mankeert er aan die democratie nog zo veel, ze geniet veel meer voorkeur dan een dictatuur'. Want Warnaar wíst wat het betekende om in een samenleving te moeten leven waarin alleen het recht van de sterkste gold.''

Stoffel Warnaar, Lid in de Orde van Oranje-Nassau, wordt vrijdag 31 december begraven. Dat gebeurt op de Algemene Begraafplaats om 12.15 uur.

Categorieen:
Maassluis Algemeen