Archief

Bestrijding snuitkever kostbare zaak

De bestrijding van de snuitkever is een kostbare en langdurige aangelegenheid. De milieuvriendelijke bestrijdingsmethode met zogeheten parasitaire aaltjes vergt zeker drie jaar. Dat stelt Westlands burgemeester Van der Tak in antwoord op vragen van het CDA-raadslid Van der Goes.

Omdat de kevers nu eenmaal geen onderscheid maken tussen gemeentelijke plantsoenen, tuinbouwbedrijven en particuliere tuinen, is de gemeente tevens afhankelijk van de opstelling van ondernemers en burgers. Zijn zij bereid om de kosten van bestrijding op hun eigen grondgebied op te brengen? Van der Tak overweegt het ministerie van Landbouw te gaan vragen om het probleem landelijk aan te pakken.

In april vorig jaar is de gemeente Westland begonnen met een proefproject in een gedeelte van de wijken Vreeburg 3 en 4 in 's-Gravenzande en in de Staatsliedenbuurt van de wijk Pijletuinen in Naaldwijk. Daar zijn genoemde aaltjes ingezet om de larven van de snuitkever te bestrijden. Die behandeling is vorig jaar in oktober en dit jaar in mei en september herhaald.

De burgemeester geeft aan, dat er in de proefgebieden tot dusver pas bescheiden resultaten zichtbaar zijn. Verder meldt hij, dat er afgelopen maand in de openbare groenvoorzieningen in de wijk Esselande in Wateringen met een grootschalige bestrijding is gestart.