Archief

Raadsbesluit zondagopenstelling geschorst

Minister van der Hoeven heeft het nieuwe besluit van de gemeenteraad, genomen op 30 maart over de zondagopenstelling van winkels, voor een jaar geschorst. Dit is woensdag bekendgemaakt. De schorsing houdt in dat de winkels, na publicatie van het besluit in de Staatcourant, op zondag terugvallen in de oude regeling. De winkels in Westland mogen dan 12 keer per jaar op zondag open.

In oktober van 2009 werd al eerder door de gemeenteraad besloten dat de winkels open mochten op zondag. Burgemeester van der Tak heeft dit besluit toen laten toetsen door de minister waarna het is vernietigd door de Kroon.

De partijen LPF, VVD, GBW en D66 hadden na het bestuderen van de motivering van de vernietiging een mogelijkheid gezien om opnieuw een raadsvoorstel in te dienen die zondagopenstelling mogelijk maakte.

Dit voorstel werd aangenomen waarna de winkels op zondag open mochten.

De tegenstanders in de raad, waaronder het CDA, hebben de bewindslieden opnieuw gevraagd over te gaan tot vernietiging. De ministers hebben gekozen voor een jaar schorsing. Ze willen zien hoe een bodemprocedure over de vorige vernietiging bij de Raad van State verloopt. Volgens de Winkeltijdenwet mogen winkels alleen op zondag open als gemeenten toeristisch zijn. Dat is in Westland onvoldoende het geval, aldus de minister.

John Witkamp reageerde namens de indieners teleurgesteld op het genomen besluit. Hij vindt dat het democratische besluit op dictoriale wijze is teniet gedaan en gaat zich met de voorstanders beraden op stappen.

Categorieen:
Westland Algemeen