Archief

GPS beschermt Kievietseieren

Uit twee proeven van de Weidevogelwacht blijkt dat GPS goed werkt tegen vossen of kraaien die nesten van kieviten en grutto's leegroven. GPS is een positiebepalingssysteem met behulp van satellieten waarmee je heel nauwkeurig een vogelsnest kunt lokaliseren.

De Weidevogelwacht zocht voorheen naar nesten op het land, markeerden deze met stokjes zodat boeren er niet overheen konden rijden met hun machines. De roofdieren zijn zo slim dat zij aan de stokjes op het land kunnen zien waar de nesten liggen om deze vervolgens leeg te halen.

Kort voordat de boer het land op moet om te maaien, gaan de vrijwilligers de nesten lokaliseren en afbakenen met stokjes. Na het maaien worden de stokjes weer weggehaald zodat de nesten niet worden herkend door de vossen en kraaien.

De overlevingskans van nesten, waarbij geen stok stond, bleek uit de proef twee keer zo groot. De natuurvereniging Vockestaert is zo enthousiast dat zij een aantal GPS-apparaatjes heeft gekocht voor de vrijwilligers van de weidevogelwacht in Midden-Delfland. Vorig jaar registreerden deze vrijwilligers in totaal meer dan 1500 nesten van verschillende vogelsoorten.