Archief

Winkels in Westland mogen zondag open

De winkels in Westland mogen aanstaande zondag open. Donderdag publiceert de gemeente het raadsbesluit over zondagopenstelling in Het hele Westland bij de openbare bekendmakingen.

Het raadsbesluit is mede door de partijen LPF Westland, GemeenteBelang Westland, VVD en D66 tot stand gekomen na het indienen van initiatiefvoorstel in de raadsvergadering van 30 maart jongstleden.

Op 27 oktober 2009 heeft de raad besloten dat de winkels op zondag open mochten vanwege een initiatiefvoorstel tot het wijzigen van de Verordening winkeltijden Westland 2005. De wijziging betrof een nieuwe toerismebepaling dat een algehele zondagsopenstelling voor winkels mogelijk maakte.

Het voorstel hiertoe werd ingediend in de vorige raad door de fracties van de VVD, GemeenteBelang Westland en LPF Westland. Het CDA, Progressief Westland en de ChristenUnie-SGP steunden dit voorstel niet.

Dit raadsbesluit is op 22 maart op voordracht van de minister van Economische Zaken en de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties vernietigd door de Kroon.

Dit met de overweging dat de gemeente Westland geen toeristische gemeente is bevonden. Burgemeester van der Tak heeft dit raadsbesluit aan de Kroon voorgedragen.

Met de vernietiging van het raadsbesluit door de Kroon is de toerismebepaling die in de Verordening winkeltijden Westland 2005 is opgenomen weer van kracht. Het voorstel dat de initiatiefnemende fracties hebben ingediend omvat dan ook een aanvulling op deze bepaling en geldt niet alleen voor de toeristische delen van de gemeente, maar voor de hele gemeente en voor alle detailhandelsactiviteiten op zon- en feestdagen tussen 10.00 en 18.00 uur.

De fracties die tegen stemden hebben kenbaar gemaakt over het besluit een brief te sturen aan zowel de minister van Economische Zaken als de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Het door de raad genomen besluit op 30 maart treedt een dag na de bekendmaking ervan in werking.

Categorieen:
Westland Algemeen