Archief

Politie Rijnmond in strijd met wet

Het CBP, het College Bescherming Persoonsgegevens, heeft na onderzoek geconstateerd dat de politiekorps Rotterdam-Rijnmond in strijd met de Wet politiegegevens handelt. Het korps verwerkt 'no-hits' voor een periode van 120 dagen.

Een 'no-hit' betekent dat een gescand kenteken niet voorkomt in het vergelijkingsbestand en dat dit kenteken dus niet wordt gezocht in het kader van de ANPR-actie. Deze kentekens moeten direct worden vernietigd.

Door de gegevens niet direct te vernietigen komt iedere automobilist die over een traject rijdt waar de politie automatisch kentekenherkenning toepast als mogelijke verdachte in de politiebestanden terecht. Dit is in strijd met de wetgeving. Politie Rotterdam-Rijnmond noemt het onzin dat iedere automobilist als potentiële verdachte in politiebestanden terechtkomt en geeft aan dat dit de zorgvuldigheid van de politie geen recht aan doet.

De politie pleit voor de bewaring en reageert dat de kentekenherkenning geleid heeft tot succesvolle aanhoudingen moordonderzoeken, de oplossing van zaken van huiselijk geweld en woninginbraken en is van mening dat de techniek hoort bij de modernisering.

Het politiekorps gaat samen met politiekorps IJsselland, die eveneens langdurig gegevens bewaart, zijn standpunt verdedigen bij de ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken.

Categorieen:
Algemeen