Archief

Positie korpschef Meijboom wankelt

De twee grootste partijen (PvdA en Leefbaar) in de Rotterdamse gemeenteraad vinden dat hoofdcommissaris Aad Meijboom moet aftreden na het vernietigende rapport van het Instituut voor Veiligheid-en Crisismanagement (COT) over de strandrellen in Hoek van Holland op 22 augustus tijdens het dancefeest Sunset Grooves. Hierbij kwam een 19-jarige man om het leven door een politiekogel.

Het COT liet niks over van het politieoptreden waarbij zeker de leiding van de politie verantwoordelijk wordt gehouden voor de inschattingsfouten vóór het evenement, en het niet op tijd inzetten van de ME op de bewuste avond. Hierdoor liepen de slechts 43 aanwezige agenten groot gevaar door een agressieve menigte die het op hun gemunt had. Door de grote, soms doods-dreiging, gebruikte de politie hun vuurwapen.

Korpschef Meijboom had eerder aangegeven niet akkoord te gaan met ontslag van een van zijn personeelsleden waar vooralsnog geen sprake van is. Nu zal Meijboom wellicht zelf ontslagen worden. De positie van burgemeester Aboutaleb staat ook ter discussie.

Totaal zijn er tot nu toe 49 aanhoudingen verricht, waarvan een derde nog vast zit en volgende week voor de rechter in Rotterdam moeten verschijnen.