Archief

Onderzoek strandrellen afgerond

Uit het onderzoek van de Rijksrecherche naar de strandrellen in Hoek van Holland op 22 augustus tijdens het dance-event Sunset Grooves is geconcludeerd dat de politieagenten die hebben geschoten dit allemaal uit noodweer hebben gedaan.

Hoofdofficier van Justitie, Theo Hofstee, maakte dit dinsdagmiddag bekend tijdens een persmoment.

Het onderzoek is een dag na het evenement, waarbij een 19-jarige man om het leven kwam, gestart.

Volgens het onderzoek is de situatie die avond zo bedreigend geweest voor de agenten dat het gebruikte geweld gerechtvaardigd was.

Het Openbaar Ministerie kwam tot deze conclusie na een zeer omvangrijk onderzoek van de Rijksrecherche in opdracht van het OM Den Haag. Geen van de agenten zal worden vervolgd.

In de eerste week is er een onderzoek verricht op het strand waarbij 7000 kubieke meter zand is gezeefd en een groot deel van het terrein is onderzocht met behulp van metaaldetectoren.

Door 21 agenten zijn in totaal 76 schoten gelost, waarbij 7 mensen getroffen zijn, één persoon werd dodelijk getroffen. Uit het onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut is niet gebleken dat er burgers zouden hebben geschoten.

Honderdzestig burgergetuigen en 99 politiegetuigen zijn gehoord in het onderzoek. Via de uploadpagina van de politie zijn 181 filmpjes binnengekomen. De politie had ook nog beschikking over eigen beeldmateriaal van de bodycam van één van de agenten ter plaatse en beeldmateriaal van de organisatie van het evenement. Diverse beelden zijn tijdens de presentatie van het onderzoek getoond aan de aanwezige pers.

In totaal zijn er 45 aanhoudingen verricht naar aanleiding van het onderzoek. Tientallen aanhoudingen konden gedaan worden naar aanleiding van het ingestuurde beeldmateriaal welke bij o.a. Opsporing Verzocht is vertoond.

Zowel de Rijksrecherche als het NFI heeft haar onderzoek inmiddels afgerond.

De uitkomsten van het onderzoek van het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement (COT) naar de strandrellen in opdracht van de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb worden woensdag gepresenteerd.