WOS
Archief

UPDATE: Dode bij strandfeest HvH

Een 19-jarige jongen uit Rotterdam is omgekomen op het strand van Hoek van Holland, toen daar tijdens een gratis toegankelijk dance-evenement een grote vechtpartij uitbrak. Zeven andere mensen raakten gewond. Dat heeft de politie zondagochtend laten weten. De politie heeft na de vechtpartij drie mensen aangehouden. Wat de arrestanten ten laste wordt gelegd is nog onduidelijk.

De 19-jarige jongen overleed op weg naar het ziekenhuis in de ambulance. Of hij is neergeschoten of aan andere verwondingen is bezweken, kon de woordvoerder niet zeggen.

Rond 23.30 uur klonken schoten op het terrein van het gratis toegankelijke Sunset Grooves, aldus een woordvoerder van de politie. Tientallen agenten en ME-ers gingen het strand op en troffen daar mensen met schotwonden aan. De problemen op het strandfeest verergerden snel doordat een grote menigte zich tegen de politie keerde. Zij gooiden met onder meer flessen, fietsen en dranghekken naar de agenten

Agenten voelden zich dusdanig bedreigd, dat ze waarschuwingsschoten hebben gelost en een bezoeker gericht hebben neergeschoten. Zijn toestand is niet levensbedreigend, aldus de woordvoerder.

Volgens de politie waren te veel bezoekers op het strandfeest aanwezig. Er was een vergunning verleend voor 15.000 bezoekers, maar het waren er veel meer, aldus de politie.

Een woordvoerder van Tridee, de organisator van Sunset Grooves, vindt het verschrikkelijk dat het incident dat zich heeft afgespeeld op strand Hoek van Holland. Dat het op het evenemententerrein te druk was spreekt de woordvoerder tegen. 'Op het terrein waren niet te veel mensen. Er waren nog wel veel mensen onderweg. Maar die hebben we geadviseerd om niet meer te komen'', aldus de woordvoerder.

Door de massale drukte werden na 22.00 uur ook de toegangspoorten gesloten, maar het publiek drong door de hekken of klom er over heen, aldus ooggetuigen.

De politie heeft in de loop van zaterdag berichten ontvangen dat hooligans van plan waren om in de avond naar het dancefeest Sunset Grooves op het strand in Hoek van Holland te gaan.

Dat heeft de burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb zondag tijdens een persconferentie gezegd. Na de berichten heeft de politie het zogenoemde voetbalteam op de zaak gezet om de hooligans in de gaten te houden. Volgens de organisatie waren zeventig à tachtig voetbalvandalen aanwezig.

Duizenden mensen waren zaterdagavond afgezakt naar het strandfeest, waar diverse bekende dj's op het programma stonden onder wie Roog, Lucien Foort en Sunnery James & Ryan Marciano. Eerder op de avond zorgde de grote toeloop voor lange files op de A20 en de weg van Maasdijk naar de badplaats. Rond 23.30 sloot de politie de A20 van Vlaardingen naar Hoek van Holland af vanwege de drukte. Ook op de terugweg waren er tot diep in de nacht lange files.

De hulpdiensten schaalden na het uitbreken van de vechtpartijen zeer fors op. De politie kreeg bijstand van collega's uit de hele regio Rijnmond, Haaglanden en van de Koninklijke Marechaussee. De politie had grote moeite om de plaats van het incident te bereiken door de grote verkeersstroom van de vertrekkende bezoekers.

Ook onder het vertrekkende publiek braken her-en-der vechtpartijen uit. Rond twee uur was de situatie weer redelijk onder controle en waren de meeste bezoekers vertrokken.

Vrij snel na het incident is er een Gecoördineerde Regionale Incident bestrijdings Procedure 1 (GRIP) situatie afgekondigd. Hierdoor kon onder andere het Snel Inzetbare Groep Ter Medische Assistentie(SIGMA)-team worden opgeroepen, welke een tent hebben opgezet om de slachtoffers te kunnen verzorgen. De traumateams uit Rotterdam, Amsterdam zijn per busje naar het incident gekomen. Ook het traumateam uit Gelderland-Zuid, welke als enige 's nachts kan vliegen is naar het incident gevlogen.

Ambulances reden af en aan naar het incident. Op sommige voertuigen waren duidelijke sporen te zien van wat er zich even daarvoor heeft afgespeeld.

In een eerste reactie spreekt Paddy Roomer, voorzitter van de deelgemeente Hoek van Holland, zijn medeleven uit aan de nabestaanden van het slachtoffer. Tegenover RTV Rijnmond liet hij weten verbijsterd te zijn over de anti-climax. “Het is onbegrijpelijk dat het schijnbaar niet mogelijk is om een leuk feest te organiseren. Vorig jaar was de sfeer zo relaxt en dat wordt dit jaar dan verpest door een aantal idioten. Maar ik zou wel een lapzwans van een politicus zijn als ik dan zou zeggen 'dan maar geen feesten meer'. Want uiteindelijk zijn deze grote evenementen wel wat de mensen in Hoek van Holland graag willen. Daarom mag de gemeenschap hier ook nooit onder lijden.", aldus de deelraadvoorzitter bij RTV Rijnmond. Er komt een uitgebreide evaluatie. De CDA-fractie heeft inmiddels gevraagd om een extra deelraadsvergadering om opheldering te krijgen.

Er zijn inmiddels diverse filmpjes op internet te zien. Ook internetsite YouTube verschenen zondag beelden van de schietpartij. In een filmpje roept een groep bezoekers ''hooligans, Rotterdam'', waarna een serie schoten klinkt. Ook op diverse reactie-sites staan inmiddels honderden meningen van bezoekers. Velen wijzen op de grote drukte en grimmige sfeer. Enkelen spreken van een 'oorlogsgebied'.

Veronica Sunset Grooves zou tot 01.00 uur duren, maar werd door alle ongeregeldheden rond middernacht afgelast.

Omroep Veronica, als mediapartner aan het Sunset Grooves strandfeest verbonden, betreurt de gewelddadige afloop van het evenement in Hoek van Holland. Tijdens het feest kwam een 19-jarige jongen om het leven en raakten acht personen gewond. „Ook wij zijn geschrokken”, meldde een woordvoerder van Veronica zondagochtend in reactie. Veronica zou de opnames van het dance-feest uitzenden op de radio, maar vanwege de gebeurtenissen heeft de omroep besloten de uitzending te annuleren.