Archief

Eerste waterbergingskelder glastuinbouw

Dinsdag is de eerste waterbergingskelder voor glastuinbouw in Nederland geopend. Wethouder Duijvestijn van de gemeente Westland, Dhr.van den Berg van het Hoogheemraadschap van Delfland en de voorzitter van de Stichting Waalblok van de samenwerkende tuinders, v.d. Lans openden de waterbergingskelder gezamenlijk. De kelder is gerealiseerd onder de nieuw te bouwen kas van de firma Vreugdenhil aan de Monsterseweg in 's-Gravenzande.

Het is de eerste waterbergingskelder onder een kas in Nederland. Begin 2009 werd hiervoor een overeenkomst ondertekend tussen de tuinders, LTO Glaskracht, de gemeente Westland en het Hoogheemraadschap van Delfland. De kelder kan in geval van hevige neerslag 5.000 m3 oppervlaktewater opvangen.

Door het bouwen van een waterbergingskelder onder een nieuw te bouwen kas wordt de helft van de waterbergingsopgave ingevuld. Deze vorm van meervoudig ruimtegebruik sluit aan bij de herstructurering van de glastuinbouw. Hierdoor worden waterberging, sluiten van de waterketen en een duurzaam hergebruik van drainagewater en bedrijfswater mogelijk. Bovendien blijft er meer ruimte voor de glastuinbouw over.