Archief

LTO blij met uitstel bouw centrales

LTO Noord Glaskracht is verheugd met het uitstel van de bouw van drie kolencentrales. Voor glastuinders met een WKK-installatie zou de bouw leiden tot een verslechtering van de teruglevermarkt. Overigens bestaat de kans dat tarieven voor teruglevering verhoogd worden.

De bouw van drie kolencentrales van E.ON, Electrabel en RWE op de Maasvlakte bij Rotterdam en Eemshaven in Groningen zou de elektriciteitsmarkt overvoeren, zo verwacht Glaskracht.

Volgens voorzitter Nico van Ruiten zou de investering in WKK daardoor risicovol worden. De bouw van de centrales loopt vertraging op nu de Raad van State het Hof van Justitie raadpleegt over luchtvervuilingsrichtlijnen. De rendamenten op WKK-installaties zijn al verslechterd door de verminderde vraag naar electriciteit.

In maart gaf Glaskracht een krachtig signaal af dat tuinders moeten zoeken naar alternatieve warmtebronnen, door de onzekere toekomst van WKK-elektriciteitsproductie. Dat signaal trekt Van Ruiten niet terug.

Glaskracht verzet zich ook tegen een mogelijke tariefsverhoging van het terugleveren aan het net. De kans bestaat dat netbeheerders transporttarieven gaan heffen over teruggeleverde WKK-stroom. Dat heeft de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) geadviseerd aan minister van EZ, Van der Hoeven, schrijft Vakblad voor de Bloemisterij. Volgens Glaskracht is teruglevering van electriciteit juist de redding voor veel glastuinbouwbedrijven

Categorieen:
Algemeen