Archief

Nieuw kasconcept geeft besparing

In maart neemt BiJo uit 's-Gravenzande een hypermoderne GeslotenKas in gebruik. Daarmee is het bedrijf de eerste teler met een volledig grondgebonden en biologische teelt die geen gasaansluiting meer nodig heeft op in totaal 100.000 m2 kas.

Door de kas volledig te verwarmen met zonne-energie wordt een energiebesparing gerealiseerd van ongeveer 2 miljoen m3 gas per jaar, wat gelijk staat aan het verbruik van ruim duizend huishoudens. De terugverdientijd is 6 tot 8 jaar.

De kas waarin mini vruchtgroenten (tomaatjes, komkommers, paprikaatjes) worden geteeld, fungeert als gigantische zonnecollector. De ramen worden gesloten gehouden en de overtollige warmte die daardoor in de kas ontstaat wordt afgevoerd en opgeslagen in een aquifer, een waterhoudende zandlaag op 100 tot 200 meter diepte. Middels luchtbehandelingskasten wordt de opgeslagen warmte geleverd aan de open kas met radijs en bladgroente.

De resterende energiebehoefte wordt afgedekt met de inzet van een ketel op bio-olie. Voor het laten draaien van de installaties wordt groene stroom ingekocht. Dit maakt het concept 100% duurzaam en het bedrijf is daarmee een voorbeeld voor de gehele tuinbouwsector.

Categorieen:
Algemeen