Archief

Zorgen over koolmonoxidevergiftiging

De afgelopen weken zijn er in de regio Haaglanden al negen mensen opgenomen met een koolmonoxidevergiftiging. Bij een strenge vorstperiode wordt er harder gestookt,minder geventileerd en worden naden en kieren dichtgemaakt.

Brandweer Haaglanden maakt zich hierover zorgen en wil verdere vergiftigingen voorkomen. Nog elk jaar overlijden mensen door de combinatie van een slecht onderhouden gastoestel en/of schoorsteen en onvoldoende ventilatie.

CO-gas is een echte sluipmoordenaar. Je ruikt of proeft het niet en je raakt snel bewusteloos. Koolmonoxidevergiftiging is echter met de juiste maatregelen wel te voorkomen, aldus brandweer Haaglanden.

De eerste lichamelijke symptomen van koolmonoxidevergiftiging lijken griepverschijnselen: lichte hoofdpijn, misselijkheid, overgeven en vermoeidheid. Hoe groter de blootstelling, des te heviger de hoofdpijn. Ook krijgt men last van verwarring, slaperigheid en een versnelde hartslag.

Het jaarlijks laten controleren van uw geiser, cv installatie of gaskachel door een erkend installateur is een goede preventieve maatregel.

Vervuiling door vogelnesten, specie, stenen of een slechte kwaliteit van het schoorsteenkanaal kan ertoe leiden dat het verstopt raakt. Ook door het stoken zelf kan een schoorsteenkanaal dichtslibben.

De brandweer vindt het plaatsen van koolmonoxidemelders een goede zaak, zolang het niet gebeurt in plaats van onderhoud.

Categorieen:
Algemeen