Archief

ChristenUnie wil tunnel M-Delfland

De ChristenUnie wil dat verkeersminister Eurlings serieus kijkt naar een tunnel bij de aanleg van de A4 door Midden-Delfland.

Volgens Tweede Kamerlid Cramer van de partij heeft Rijkswaterstaat het plan voor een tunnel te snel in de prullenmand gegooid. Cramer vermoedt dat de dienst te streng is geweest bij de beoordeling van de veiligheid van de tunnel. Hij benadrukt dat de tunnel volgens de ontwerper veilig is. Bovendien zou de variant binnen het budget vallen dat het ministerie van Verkeer en Waterstaat voor de A4 Midden-Delfland heeft uitgetrokken.

CDA-kamerlid Koopmans zegt dat er al meer dan 40 jaar is gewacht met de aanleg van de A4 Midden Delfland, en accepteert niet dat er nog meer vertraging komt. Tussen Delft en Schiedam stelt Cramer van de ChristenUnie een tunnel voor van meer dan 6 kilometer. Deze tunnel zou in de zachte veengrond moeten komen te liggen, gestut door pijlers in de harde, onderliggende zandgrond. Hierdoor ontstaat ruimte om boven de tunnel een grote waterpartij aan te leggen.

Een woordvoerster van het ministerie zegt dat Eurlings er niet veel voor voelt om nieuwe varianten te bekijken vanwege de vertraging die dat zou opleveren voor de aanleg van de weg. Volgens de zegsvrouw blijkt een tunnel bovendien een veel duurdere optie dan de huidige varianten. Daarbij wordt de weg verdiept aangelegd zodat het verkeer vanaf het maaiveld niet te zien is.