Archief

M-D: Geen commerciele helihaven

Midden Delfland krijgt geen commerciele helihaven. De provincie vindt het niet wenselijk dat er ongelimiteerd helihavens ontwikkeld worden voor commerciele doeleinden. Er is in Zuid-Holland slechts plaats voor twee commerciele helikopterhavens: 1 in de regio Rijnmond, en 1 in de regio Haaglanden.

Alleen de stedelijke agglomeraties van Rotterdam en Den Haag zijn er onder voorwaarden geschikt voor. De helihavens moeten verder tenminste 500 meter van bewoonde gebouwen verwijderd zijn.

Dat staat in het Beleidsplan Regionale Luchtvaart dat Gedeputeerde Staten (GS) hebben vastgesteld. Het beleidsplan geeft aan hoe de provincie de regionale luchtvaart tot 2020 wil zien ontwikkelen in relatie tot het ruimtegebruik, de economie, geluidsoverlast en veiligheid.

.

Zuid-Holland telt zeven bedrijfsgebonden/prive-helihavens en vijf helihavens bij ziekenhuizen. Commerciele helihavens zijn er niet. Wel liggen er vergunningsverzoeken in Rotterdam, Den Haag en de gemeente Midden-Delfland. Met de beleidsnota wil de provincie de komst van commerciele helihavens vanaf 1 januari nauwlettend gaan beoordelen.