Archief

LTO wil koppeling olie en gas

LTO Glaskracht Nederland wil dat er weer een koppeling komt tussen de olieprijs en gasprijs, totdat de Title Transfer Facility (TTF) daadwerkelijk transparant is en voldoende marktwerking kent, zo meldt Bloemisterij.

Die oproep doet voorzitter Nico van Ruiten in een brief aan minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken (EZ). Van Ruiten wijst daarbij op onderzoek van energieadviesbureau Slea .

Dat bureau concludeerde vorige week dat de oliekoppeling sinds de liberalisering van de gasmarkt in 2004, geleidelijk aan is verdwenen. Tegenwoordig bepalen de TTF-forwardprijzen als eerste de hoogte van de gasprijs. Pas daarna wordt gekeken naar de olieprijs.

Hoewel EZ aan een wijziging van de Gaswet werkt die de TTF meer marktwerking moet geven, vindt LTO Glaskracht dat traject te lang duren. Ze benadrukt dat veel tuinders nog gas moeten inkopen voor 2009 en dat de prijs daarvoor volledig wordt bepaald door de TTF en GasTerra.

De organisatie verwacht dat het nog jaren zal duren voordat de TTF als een vrije en doorzichtige markt zal werken. Tot die tijd wil LTO Glaskracht een oliekoppeling zodat tuinders weten waar ze aan toe zijn.

Categorieen:
Algemeen