Archief

Gemeente neemt regie aardwarmte

De gemeente Westland wil initiatieven ontplooien als het gaat om de toepassing van aardwarmte en de realisatie van een decentraal energieweb.

Dat liet wethouder Theo Duijvestijn woensdag weten tijdens het eerste Westlandse Energiecongres, dat de gemeente samen met LTO Glaskracht organiseerde in congrescentrum De Leuningjes in Poeldijk. "De hoge energieprijzen maken het noodzakelijk dat de energiestransitie wordt versneld", aldus de wethouder. "De glastuinbouw is van groot nationaal economisch belang. De sector moet om zijn huidige positie te behouden zo snel als mogelijk onafhankelijk worden van fossiele brandstoffen."

Het toepassen van aardwarmte staat volop in de belangstelling. Er zijn echter nog veel vragen. Een belangrijk issue is volgens de wethouder de verdeling van concessies voor aardwarmte. Duijvestijn pleit voor een eerlijke verdeling van de concessies en redelijke prijzen.

Aardwarmte is één van de mogelijkheden om los te komen van de traditionele energievoorziening en is goed voor 10 % van de energiebehoefte van de glastuinbouw in Westland. Een andere ontwikkeling is de aanleg van een decentraal energieweb, waarbij woonwijken, glastuinbouwbedrijven en bedrijventerreinen warmte en electriciteit uitwisselen.

Ook bij de realisatie van dergelijke collectieve systemen wil de gemeente Westland de regie voeren. Om die rol goed te kunnen uitvoeren heeft het college aan de gemeenteraad voorgesteld in 2009 een bedrag van € 275.000 te investeren in personele capaciteit.

Categorieen:
Poeldijk Westland Algemeen