Archief

Sector wil ingrijpen in gasmarkt

LTO Glaskracht Nederland en het Productschap Tuinbouw (PT) doen een beroep op het kabinet, de politiek en de Nederlandse Mededingingsautoriteit om in te grijpen in de gasmarkt. Volgens de vertegenwoordigers van de Nederlandse glastuinbouw werkt de huidige gasmarkt niet naar behoren, zo meldt Bloemisterij.

LTO Glaskracht en het PT hebben onderzoek laten doen naar de werking van de gasmarkt. Op basis van de resultaten van het onderzoek en een zelfstandige beoordeling van de ontwikkelingen komen ze tot de conclusie dat van een koppeling van de gasprijs aan de olieprijs geen sprake meer is.

De aardgasprijs wordt nu voornamelijk bepaald door de Title Transfer facility (TTF), de handelsplaats voor gas in Nederland. Hier is volgens LTO en het PT onvoldoende marktwerking.

De grootste aanbieder van gas in Nederland, GasTerra, volgt de TTF-gasprijs op de voet. Volgens LTO en het PT is de TTF-gasprijs deze zomer structureel hoger geweest dan op basis van olieprijsontwikkelingen verwacht werd.

De Nederlandse gasmarkt zou ondoorzichtig zijn en is er onvoldoende ruimte voor concurrentie op de markt. LTO en het PT willen dat de gasmarkt óf via een geliberaliseerde markt werkt met voldoende marktwerking en transparantie óf dat de gasprijs via een vaste formule wordt bepaald op basis van de olieprijs. De gasmarkt die zich daar tussenin beweegt vinden zij niet acceptabel en daarom roepen zij nu de hulp van de politiek in.

Categorieen:
Algemeen