Archief

Westlander er niet op achteruit

Met het eerste lustrum voor de boeg, is de gemeente Westland definitief in rustig vaarwater gekomen. De bevolking hoeft de broekriem niet meer aan te halen en wordt financieel zoveel als mogelijk ontzien, zo meldt Westland Dichtbij.

Op de ozb na gaan de lokale belastingen volgend jaar niet omhoog. De woonlasten van een doorsnee Westlander (met gezin en een koophuis van ruim een kwart miljoen) stijgen in 2009 met nog geen tien euro ten opzichte van dit jaar.

Dit alles is op te maken uit de begroting 2009. Onder aan de streep blijft komend jaar ruim drie miljoen over en ook voor de twee jaren daarna lijken de eindjes nu moeiteloos aan elkaar te knopen.

De rioolrechten, die vorig jaar nog wel werd verhoogd, en de afvalstoffenheffing blijven op het huidige pijl. De onroerendzaakbelasting pakt wel iets duurder uit.

Meer dan voorheen is de begroting ditmaal een verzameling van losse zaken. Zo komt er voor de tuinbouw een 'watercoördinator', maar ook een energiedeskundige, wordt de Greenport internationaler en moet Westland als merknaam beter voor het voetlicht worden gebracht.

Verder valt op dat er drie ton wordt uitgetrokken voor cameratoezicht, kinderopvang in Westland beter gecontroleerd moet en gaat worden (55.000 euro), het achterstallig onderhoud aan beeldende kunst op straat wordt ingelopen (150.000 euro), er een mobiel jongerencentrum komt (160.000 euro) en 10.000 euro wordt vrijgemaakt om een buurtpreventieteam in 's-Gravenzande van de grond te tillen.

Ander opvallend aspect is dat het aantal gemeenteambtenaren blijft groeien. Ten opzichte van dit jaar zullen er 35 medewerkers bijkomen, wat vier miljoen euro extra vergt. In 2009 telt de gemeente dan 874 volledige arbeidsplaatsen.