Archief

Convenant tegen spijbelaars

Beginnende spijbelaars in Westland worden met ingang van dit schooljaar 2008-2009 sneller bij leerplicht gemeld en komen in aanmerking voor een Halt-afdoening.

Op 15 september ondertekent wethouder Van der Stee (onderwijs) hiervoor namens de gemeente Westland, een convenant met Halt Hollands Midden Haaglanden en met het Openbaar Ministerie.

Op deze manier moet worden voorkomen dat het spijbelen en het te laat komen erger wordt en dat jongeren het onderwijs zonder diploma verlaten.

Bij licht verzuim en te laat komen, stuurt de leerplichtambtenaar de jongere voortaan naar Halt voor een werk- en leerstraf.

Voorheen kon een spijbelaar pas als verdachte gehoord worden bij absentie van 3 of meer dagen. Met de ondertekening van dit convenant kan zelfs de beginnende spijbelaar van de leerplichtambtenaar een procesverbaal krijgen en worden doorgestuurd naar Halt. Als de spijbelaar of de leerling die vaak te laat komt bij Halt de zaak goed afrondt, seponeert de leerplichtambtenaar het procesverbaal. Houdt de jongere zich niet aan de afspraken, dan stuurt de leerplichtambtenaar het procesverbaal naar de officier van justitie. Die beslist of de leerplichtige voor de kantonrechter moet verschijnen.

Categorieen:
Westland Algemeen