LEI ontwikkelt nieuwe berekening
Het landbouweconomisch instituut LEI heeft een model ontwikkeld voor CO2-toerekening van groenteproductie op een bedrijf met WKK.De Nederlandse tuinbouw probeert het model als internationale standaard voor
CO2-berekeningsmethodieken erkend te krijgen, zo meldt het Agrarisch Dagblad.
In het Verenigd Koninkrijk wordt hard gewerkt aan een methode om de uitstoot van broeikasgassen van voedsel vast te stellen. Supermarkten uit Frankrijk en Engeland vragen daar steeds vaker naar. Het bestaande Britse berekeningsmodel pakt relatief ongunstig uit voor Nederlandse producten met een WKK. Aan producten wordt dan een relatief hoge CO2-uitstoot toegerekend. Ten onrechte, vinden DPA, LTO Glaskracht, Frugi Venta, Greenery en NFO.
Het LEI-model bestaat uit twee methodes, de systeemverenging en systeemuitbreiding. Bij verenging is de toerekening direct herleid naar de productie van warmte en electriciteit. Het systeem van uitbreiding houdt rekening met de vermeden electriciteitsproductie in een Nederlandse centrale.