Archief

Afspraken over gewasbeschermingswet

De ministeries van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, van VROM en het Openbaar Ministerie hebben woensdag nadere afspraken gemaakt over het beboeten en bestraffen van overtredingen van de gewasbeschermingswet. Deze afspraken zorgen voor een efficiƫnte handhaving van de wet.

De Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden, zoals de wet officieel heet, maakt 'bestuurlijke boetes' mogelijk. De bestuurlijke boete mag echter niet worden gecombineerd met een strafrechtelijke reactie op dezelfde overtreding. Nu is afgesproken, wie welke overtreding aan gaat pakken.

Voorheen kon het Openbaar Ministerie een transactie aanbieden of voorleggen aan de strafrechter. Nu kan de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) een bestuurlijke boete opleggen bij een overtreding. Overtreding van de wet kan tot verschillende bestuurlijke reacties leiden; van boetes tot inbeslagname en dwangsommen.

De nieuwe wet bevat naast regels voor het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, ook regels voor het gebruik van biociden. Dit zijn alle andere bestrijdingsmiddelen, zoals middelen om ongedierte te bestrijden.

Categorieen:
Algemeen