Archief

Telers: "minimumprijs omhoog"

Door de slechte prijsvorming van de afgelopen maanden zijn steeds meer telers van mening dat de minimumprijs op de klok omhoog moet. Volgens hen dient de minimumprijs gelijke tred te houden met de ontwikkeling van de kostprijs.

De telers zien dat de productiekosten, zoals arbeid en energie, de afgelopen jaren flink zijn gestegen en dat ze de kosten op geen enkele wijze meer kunnen terugdringen. Daarom moet in hun ogen de minimumprijs op de klok van de diverse gewassen omhoog.

De verwachting is dat er op termijn niet meer doordraait dan nu het geval is. De hogere minimumprijs zal naar verloop van tijd ook door de handel geaccepteerd worden als nieuwe bodemprijs, zo menen de telers.

De minimumprijs is in een ver verleden in het leven geroepen om bij een slechte prijsvorming sneller herstel van de markt te bewerkstelligen. Gaat een partij onder de minimumprijs door, dan wordt ze vernietigd. Volgende veilpartijen die wellicht wat meer gewild zijn, leveren dan de minimumprijs of iets meer.

FloraHolland en de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten (VGB) willen nog geen uitspraken doen over het onderwerp minimumprijs.

Categorieen:
Algemeen