Archief

WKK helpt gasprijs niet

De elektriciteitsprijs kan de gasprijs de komende jaren niet meer bijbenen.

Ook glastuinders met een warmtekrachtinstallatie (WKK) krijgen zo te maken met stijgende energiekosten. Dat stelt het landbouw-economisch instituut LEI in een notitie over de effecten van de stijgende energieprijzen in de glastuinbouw. Het LEI verwacht dat de aardgasprijs medio 2010 zal zijn gestegen naar 39 cent per kubieke meter. Dat is meer dan drie keer zo hoog als in 2004.

De netto-energiekosten zullen daarmee in 2010 beduidend hoger liggen dan nu. Alle bedrijven worden geconfronteerd met hogere energiekosten, maar de stijging zal begrijpelijkerwijs het hardst aankomen bij de energie-intensieve bedrijven met een hoge warmtevraag en met belichting. Ook de elektriciteitsprijzen gaan de komende jaren omhoog. Tuinders met een WKK-installatie zullen daarom de stijging van de gasprijs niet meer kunnen compenseren door de verkoop van elektriciteit. Tot nu toe konden zij dat wel.

De gevolgen voor de inkomens in de sector zijn desastreus. Het gezinsinkomen daalt naar min 16.000 euro in 2010, tegen een positief inkomen van 27.000 euro in 2007. Was er in dat jaar al nauwelijks ruimte om geld opzij te leggen, in 2010 teert een gemiddeld bedrijf 66.000 euro in op het eigen vermogen. Investeringen, in bijvoorbeeld energiezuinige of -leverende kassen, komen hiermee zwaar onder druk te staan.

Het kabinet besloot eind vorige week om de glastuinbouw enigszins tegemoet te komen, onder meer door 10 miljoen euro steun aan een fonds voor boring naar aardwarmte. Het kabinet beziet nog andere mogelijkheden om de sector uit de brand te helpen.

Categorieen:
Algemeen