Archief

EU aan de slag met marges

De landbouwcommissie van het Europees parlement komt, op initiatief van europarlementariƫr Esther de Lange van het CDA, met een rapport over margeverdeling in de agrarische sector.

De Lange heeft de Europese Commissie gevraagd een monitor voor die margeverdeling in te stellen. Hiermee wil zij, met een investering van 1 miljoen euro, de rendementsverdeling in de Europese voedselketen in beeld brengen. Zo moet duidelijk worden wat primaire producenten, verwerkers, leveranciers, handelaren en supermarkten aan bijvoorbeeld vlees-, zuivel- en groente- en fruitproducten overhouden. Na afloop van de proef zal moeten blijken of constante monitoring van de margeverdeling zin heeft.

In het rapport zal gekeken worden hoe groot het verschil tussen producenten- en consumentenprijs is en waar dat verschil precies vandaan komt. Pas als dat bekend is, kan er gewerkt worden aan een oplossing. Oplossingen zouden kunnen zijn organisatietechnische maatregelen, zoals meer ketensamenwerking, of het vergroten van de financiƫle vangnetten.

Categorieen:
Algemeen