Archief

Zeldzame duinen in HvH

Aan de kust bij Hoek van Holland is een spectaculair natuurlijk proces te zien. De duinen stuiven en dat is een zeldzaam gebeuren tegenwoordig.

In Hoek van Holland liggen direct achter de eerste duinenrij een aantal forse zandvlaktes: jonge stuivende duinen die uit kunnen groeien tot een heuse paraboolduin. De zuidwestelijke zeewind blaast het zand uit het centrale vlakke deel weg naar de hoge verticale rand aan het uiteinde van het duin. Hier bedelft het duindoorn- en vlierstruiken. Topjes van deze struiken steken nog een tijd uit het zand omhoog, maar worden uiteindelijk door de wind gezandstraald en sterven af.

Diezelfde duindynamiek heeft voor meer spectaculaire ontwikkelingen gezorgd. In de luwte van de eerste duinenrij bloeit nu een zee van tienduizenden blauwe zeedistels. Elders groeit weer veel zeewolfsmelk, ook een plant die afhankelijk is van voldoende dynamiek in de duinen.

Vanuit de Zeetoren is dit alles beleven door via de Helmweg en Stuifkenszand naar de kust te lopen. De stuivende duinen zijn te zien in een lange zone net achter de eerste duintjes tussen de Stuifkenszandweg in het noorden en de Badweg/Rivierkant in het zuiden. De meeste blauwe zeedistels zijn te vinden ten zuiden van de Badweg. Teruglopend door de duinen zijn er enkele duinvalleien te zien met bloeiende parnassia en andere bijzondere planten.