Archief

Kredietcrisis risico boer en tuinder

De kredietcrisis in de financiële sector blijft doorzieken. De gevolgen laten ook boeren en tuinders niet onberoerd. De combinatie met hoge energieprijzen maakt banken terughoudend in hun kredietverlening.

De waardevermindering van geld wordt aangejaagd, met als gevolg hogere rentetarieven. Tegelijkertijd wordt de economische groei gedempt. Het gevolg daarvan is economische instabiliteit en dus economische problemen.

De glastuinbouw en in het bijzonder de sierteeltsector is de eerste sector die de gevolgen daarvan aan den lijve ondervindt. Aan de ene kant de consumentvraag die tegenvalt of zelfs terugloop en aan de andere kant een snel stijgende gasprijs. Per saldo drijft dit de glastuinbouw in de rode cijfers.

LTO Nederland Glaskracht werkt hard aan een overlevingsplan met als sleutelwoorden: energiebesparing en energielevering. In de kern gezonde bedrijven mogen niet kopje onder gaan.

Om sterker te staan is samenwerking in de markt essentieel. Belangenbehartiging voor boeren en tuinders in tijden van meer markt en minder overheid, kan alleen succesvol zijn als de samenwerking met de agribusiness wordt uitgebouwd.

Categorieen:
Algemeen