Archief

Nieuw hormoon bevordert rijping tomaat

Wetenschappers hebben een hormoon ontdekt dat de vertakking van planten regelt. De ontdekking kan van waarde zijn voor de sier- en tomatenteelt.

De onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature. Het onderzoeksteam bestaande uit Nederlandse, Franse en Australische wetenschapers opereert vanuit Frankrijk.

Het team deed onderzoek naar zogeheten strigolactonen, een soort signaalstoffen die de plant zelf aanmaakt. De stoffen worden door de wortels in de bodem uitgescheiden en trekken daar nuttige schimmels aan. Die halen meststoffen uit de bodem voor de plant. De plant geeft op haar beurt weer suikers aan de schimmel.

De onderzoekers wilden nagaan hoe de signaalstoffen in de plant worden gemaakt. Daarbij ontdekten ze een relatie tussen de productie van de stoffen en het aantal vertakkingen boven de grond.

De nieuwe kennis kan naar verwachting worden toegepast in de tuinbouw,bijvoorbeeld in de plantenverdeling en voor ontwikkeling van vertakkingsregulatoren. Toepassingen in de sier- en tomatenteelt liggen het meest voor de hand. Het duurt nog wel 10 jaar voordat de toepassingen praktijkrijp zijn.

Categorieen:
Algemeen