Archief

Seizoensopslag onderzocht

In de glastuinbouw is energieopslag over een volledig seizoen van steeds groter belang. Momenteel komt de toepassing van aquifers voor seizoenopslag het eerst in aanmerking. De kosten van dergelijke systemen zijn echter hoog en de toepassing ervan kent beperkende factoren.

Omdat het mechanisme van opslag en gebruik wel een belangrijke peiler is voor een reductie van het gebruik van energie, is het verkennen van alternatieven voor seizoenopslag van groot belang.

TNO Bouw en Ondergrond heeft een verkenning naar de mogelijkheden uitgevoerd. Voor een opslagcapaciteit variƫrend tussen 10 en 40 Aeq/m2 zijn alternatieven gezocht en beoordeeld op basis van een in dit project op te stellen programma van eisen voor nieuwe buffersystemen.

Vooralsnog is en blijft de aquifer een sterke optie voor seizoensopslag, maar alleen in het geval de ondergrond dit toelaat en een vergunning verkregen kan worden. Wanneer een geschikte ondergrond niet beschikbaar is of er geen vergunning voor een aquifer wordt verleend, komen pas andere opties aan bod. Hierbij gaat het om de gesloten bodemwarmtewisselaar en onderbouwde bassins. Nadelen hiervan zijn vaak de te lage opslagcapaciteit van energie en de relatief hoge kosten.

Categorieen:
Algemeen