Archief

WKK zorgt voor overlast

Steeds vaker zorgt de verdere modernisering in de tuinbouw voor overlast in de omgeving van het tuinbouwbedrijf. Uitlaatgassen en lawaai van warmtekrachtinstallaties (WKK's) op de bedrijven zorgen in toenemende mate voor overlast.

De gemeente Westland gaat op zoek naar oplossingen. Aanleiding voor dit onderzoek is een kort geding, dat door twee ondernemers uit de gemeente is aangespannen. In deze rechtszaak staan een vetplantenkweker en een paprikakweker tegenover elkaar. De platenkweker klaagt dat hij en zijn gezien door toedoen van zijn buren niet meer normaal kan leven. Dit zou komen door de uitlaatgassen van de WKK van de paprikakwekerij.

Niet alleen de naaste bewoners hebben last van de rookwolken, maar ook valt door de opstelling van de WKK's, minder licht in de kas. Dat zou groeivermindering tot gevolg hebben. Verder veroorzaakt de herrie van de WKK hoofdpijn en misselijkheid bij de gezinsleden.

In het kort geding is afgesproken dat een onafhankelijke deskundige van TNO een oplossing gaat zoeken voor de vrijkomende stank en lawaai van de installatie.

Volgens een woordvoeder van de gemeente kan het probleem van gassen worden voorkomen door een hogere pijp te laten maken. Ook laat hij weten weten dat het aantal klachten groter is dan ooit, voornamelijk door de groei van het gebruik van WKK's.

Categorieen:
Westland Algemeen