Archief

Geen simpele oplossing gaskosten tuinder

Het ministerie van landbouw heeft laten weten dat mogelijke maatregelen voor de glastuinbouw per se in de lijn moeten liggen van verduurzaming.

Wel zegt het ministerie de problemen voor tuinders te onderkennen. Dinsdag bood een delegatie van LTO Glaskracht Nederland een pakket maatregelen aan minister Verburg aan, vanwege de hoge gasprijzen. De maatregelen moeten op korte termijn genomen worden om de acute problemen tegen te gaan, zo stelt Glaskracht.

Volgens een woordvoerder van minister Verburg bestaat er geen simpele oplossing voor de kostenproblematiek voor de tuinbouw. Nieuwe maatregelen om simpelweg de bedrijven te ondersteunen in de exploitatie, zijn niet bespreekbaar.

Glaskracht pleit in het pakket maatregelen voor een noodfonds in de vorm van tijdelijke garantieregeling, via het Borgstellingsfonds en een verruiming van leningsfaciliteiten, via het Bijstandsbesluit Zelfstandigen. Bedrijven kunnen via deze regeling bij gemeentelijke sociale diensten aankloppen voor ondersteunende financiering.

Verder wil Glaskracht dat de lopende regelingen worden geïntensiveerd en naar voren gehaald, zodat investeringen in energie-innovatie, besparing, groenlabel en energienetwerken aantrekkelijker worden.

Daarnaast pleit Glaskracht voor een structuurverbetering van de glastuinbouw en een fonds waarmee de verduurzaming van de sector op energiegebied wordt gestimuleerd. Bedrijven die beschikken over een energieverduurzamingsplan zouden hiervoor in aanmerking moeten komen.

Categorieen:
Algemeen