Archief

Plannen voor openluchtmuseum HVH

Ook al is een militair historisch park in de duinen aanleggen op dit moment nog geen optie, de stichting Vesting Hoek van Holland heeft toch al een aantal plannen naar buiten gebracht. Zo hebben ze de intentie om de bunkers die in het Voorduin staan, te herstellen en in te richten als een openluchtmuseum midden in het groen van de duinen. Geen woningbouw dus, maar hiervoor moeten meerdere grondbezitters wel hun medewerking verlenen.

Het Zuid-Hollands Landschap heeft een voor het plan belangrijk deel van het Vinetaduin in haar bezit, daar staat ook de tegenwoordig ongebruikte straalzender van de NAVO. Ook de straalzender zou deel uit gaan moeten maken van het openluchtmuseum. Het is nog niet duidelijk wat er met de installatie gaat gebeuren, wat wel duidelijk is geworden, is dat de zender langzaam uit elkaar valt.

Het Zuid-Hollands Landschap wil er op dit moment geen onderhoud aan plegen, maar de manager van de natuurorganisatie wil het plan niet gelijk van tafel vegen.

Enkele bunkers zullen niet voor het publiek toegankelijk worden, hier leven vleermuizen en dat is een beschermde diersoort.