Archief

Energiebesparing door temperatuur

Er kunnen grote economische voordelen ontstaan door het het voorkomen van klimaatverschillen in de kas. Dit kan gedaan worden door een systeem van draadloze sensoren, zo heeft Wageningen Universiteit onderzocht.

Een online meetsysteem met 50 sensoren per hectare voor kasluchttemperatuur en luchtvochtigheid, zou een theoretische energiebesparing tot 13.000 euro opleveren, met daarbij een daling van de ziektedruk en een meer uniforme oogst. De kosten voor het systeem zullen zo'n 2500 euro per hectare, per jaar bedragen.

Op een komkommerbedrijf is in één seizoen met 100 minisensoren de horizontale en verticale verschillen in temperatuur en luchtvochtigheid gemeten. Een analyse van de ingewonnen meetdata geeft als uitkomst dat over een langere periode de verschillen tussen de sensoren anderhalve graad bedragen. Tijdelijke horizontale verschillen lopen op tot 9 graden celsius en zijn gemiddeld 3,8 graden celsius.

Op het bedrijf levert een afstand tussen twee sensoren van 33 meter nog alle benodigde informatie, blijkt uit het onderzoek. Als de afstand groter is, worden niet alle temperatuurverschillen gemeten. Komend jaar wordt op bedrijven met andere gewassen gemeten of deze afstand sterk wisselt.

Categorieen:
Algemeen