Archief

Beleidskader landgoederen in M-D

Initiatieven voor nieuwe landgoederen in Midden-Delfland worden steeds concreter. Daarom heeft de gemeenteraad in de raadsvergadering het beleidskader 'Landgoederen in Midden-Delfland' vastgesteld. Daarin wordt vanuit een gebiedsgerichte benadering omschreven waaraan een landgoed initiatief moet voldoen.

Nieuwe landgoederen worden als volgt omschreven, het moet gaan om een door particulieren gesticht en beheerd landgoed met daarin een landhuis van allure met een aantal wooneenheden. Het landgoed heeft een omvang van minimaal 5 hectare, bestaat uit bij het gebied passende natuurdoeltypen en is voor 90% openbaar toegankelijk.

Het is voor de gemeente van groot belang dat initiatieven voor nieuwe landgoederen recht doen aan de uitgangspunten die in de Gebiedsvisie Midden-Delfland 2025 zijn opgenomen. Daarom is gekozen om aan het bestaande provinciale beleidskader een verdere gebiedsgerichte invulling te geven, die ingaat op de kwaliteiten en eigenschappen van Midden-Delfland. Zo ontstaat er voor zowel de gemeente, initiatiefnemers als overige betrokkenen een helder beeld van wat er van een niew landgoed in Midden-Delfland wordt verwacht.