Archief

Treinverbinding R'dam-HvH mogelijk metro

De Stadsregio Rotterdam is van plan de treinverbinding tussen Rotterdam Centraal en Hoek van Holland om te bouwen tot een moderne metroverbinding. Het college van burgemeester en wethouders van Maassluis stelt de gemeenteraad voor om in te stemmen met de ombouw van de Hoekse Lijn.

Uitvoering van de plannen zou ertoe leiden dat na 2010 de treinverbinding wordt omgebouwd tot een metroverbinding die bij Schiedam-centrum aansluit op de Calandlijn. Het reizen naar Rotterdam vanuit Maassluis wordt dan eenvoudiger. Ook voor mensen die verder moeten dan Rotterdam wordt de verbinding beter.

De ombouw tot metrolijn heeft nog meer voordelen. De lijn kan makkelijker verlengd worden in de richting van het strand van Hoek van Holland, het is eenvoudiger om een nieuw station bij de Steendijkpolder te bouwen en er zijn kansen om iets te doen aan de soms zeer lange sluitingstijden van de overwegen Vlaardingsedijk, Burgemeester De Jonghkade en Maasweg.

Als de plannen doorgaan neemt Rotterdam de ombouwkosten voor haar rekening. De gemeente Maassluis draagt alleen de kosten voor de aanpassingen in de buitenruimte van de haltes in Maassluis.