Archief

Overschot gemeente Westland

De jaarrekening van de gemeente Westland over het afgelopen jaar laat een overschot zien van 12,4 miljoen euro.

Dit overschot wordt onder meer veroorzaakt doordat de uitvoering van een aantal plannen niet in 2007 is gestart en een aantal incidentele baten.

Het college stelt voor om het bedrag te storten in een nieuw te vormen bestemmingsreserve saldo jaarrekening. Een groot deel hiervan wordt ingezet voor het oplossen van incidentele knelpunten in 2008 en voor dekking van beleidsvoornemens uit de Voorjaarsnota 2009 met een projectmatig karakter.

Het college van B&W van Westland heeft verder de Voorjaarsnota 2009-2012 vastgesteld. In deze nota wordt de begroting in hoofdlijnen geschetst. De nota heeft als motto 'investeren in Westlanders en Westland'; werk in uitvoering.

Bij de opstelling van de nota moest rekening worden gehouden met het feit dat een aantal factoren niet beïnvloedbaar en onontkoombaar is, zoals landelijke wet- en regelgeving. In zulke gevallen is het maken van keuzes niet mogelijk.

In de nota wordt onder meer voorgesteld op basis van het rekeningoverschot 7 miljoen euro in te zetten voor activiteiten met een incidenteel karakter die voor de gemeente Westland en haar inwoners belangrijk zijn, zoals de Vereniging van Dorpen, het versterken van de Greenport en het vergroten van de Dienstverlening.

Deze voorstellen zullen in het kader van de begroting 2009 worden uitgewerkt.

Van lastenverzwaring voor de burgers is nauwelijks sprake. Zo zullen de rioolrechten en afvalstoffenheffing voor 2009 en 2010 niet verhoogd worden. De onroerende zaakbelasting (OZB) gaat alleen omhoog met het inflatiepercentage.

Categorieen:
Westland Algemeen