Archief

Brand TU Delft

Dinsdagmorgen rond negen uur is brand uitgebroken in de buurt van de koffiehoek op de 7e verdieping van de faculteit bouwkunde van de TU Delft. Bij de brand zijn geen mensen gewond geraakt.

De bedrijfshulpverleningsorganisatie (BHV) van de TU Delft heeft een eerste bluspoging ondernomen. Toen de brandweer eenmaal ter plaatse kwam bleek het al te gaan om een uitslaande brand.

Het pand, met mogelijk twee- tot driehonderd aanwezigen, was al snel door de BHV ontruimd, waardoor er geen slachtoffers zijn.

De brandweer heeft enige tijd van binnenuit geprobeerd de brand te bestrijden. Dit kon niet volgehouden worden vanwege de intensiteit en het oppervlak van de brand. Deze had zich inmiddels over diverse verdiepingen verspreid.

Op enig moment heeft een technisch deskundige aangegeven dat de constructie van het gebouw mogelijk zo verzwakt is dat instorting niet uitgesloten wordt. Hierdoor moest de brandweer zich uit het gebouw en haar nabijheid terugtrekken, waardoor de blussing niet verder kon worden voortgezet.

Nadat het pand leeg was is de brandbestrijding volledig van buitenaf voortgezet. Hierdoor was de afstand tot de vlammen groter en daarmee de brandbestrijding minder effectief.

Aan het eind van de middag stortte de noordwestgevel in. Na de instorting is de brand zich over de verdiepingen verder blijven ontwikkelen naar beneden toe.

Om 6 uur woensdagochtend is door de brandweer het sein 'brandmeester' gegeven. Vanaf de derde verdieping omhoog is het pand volledig uitgebrand. De brandweerinzet is afgebouwd en men is bezig met nablussen. Een sloopbedrijf bereidt een sloopplan voor het pand voor en overlegt dit met de gemeente Delft en de TU.

Het College van Bestuur van de TU Delft laat weten opgelucht te zijn dat er geen slachtoffers en gewonden zijn gevallen. Daarbij betreurt het College de schade aan de faculteit, met name het verloren werk van studenten en medewerkers.

Categorieen:
Algemeen