Archief

Rietendak op gemeentehuis MD

Uit de eerste schetsen van de ontwerpers blijkt dat het nieuwe gemeentehuis van Midden-Delfland een zacht gevouwen dakconstructie van riet krijgt. Dit staat te lezen op de site van RTV-West.

Het gemeentehuis dat na de zomer van 2010 aan de noordkant van Schipluiden in de Commandeurspolder moet verrijzen, gaat uit vijf aaneengeschakelde gebouwen bestaan. Daardoor kan de gemeente makkelijk in de toekomst eventueel uitbreiden met nog een complex ernaast.

De daken krijgen allemaal verschillende vormen. De architecten verzekeren dat de brandveiligheid niet in gevaar komt door de daken van riet te maken.

Nieuwe technieken zouden daar een bijdrage in kunnen leveren. Ook wordt gekeken of het water dat op de daken valt, hergebruikt kan worden om toiletten in het gemeentehuis te spoelen.

In tegenstelling tot veel andere gemeenten, heeft Midden-Delfland ervoor gekozen de entreehal en de publieksruimte van elkaar los te koppelen. Beiden ruimtes worden met elkaar verbonden via een kantoor. De publieksruimte komt daarmee in het hart van het gebouw. In totaal krijgt het gemeentehuis in het gebied van 6000 vierkante meter niet meer dan vier bouwlagen.

Het is de bedoeling dat er glazen puien komen. Vanaf Rijksstraatweg kan iedereen rechtstreeks de raadszaal inkijken.