Archief

'Minder instroom Polen baart zorgen'

Minister Donner van Sociale Zaken maakt zich zorgen over een afvlakkende instroom van Pools, Bulgaars en Roemeens personeel.

Volgens Donner blijven Polen steeds meer in eigen land en zijn de andere Oost-Europeanen ook steeds moeilijker te krijgen. Hij erkent dat er problemen zijn met onder meer de huisvesting. Volgens Donner ontstaat er een groot probleem als de Polen er niet meer waren.

Donner stelde dat het aantal werknemers uit Polen en andere Oost-Europese landen, die sinds 2004 lid zijn van de Europese Unie, niet is gegroeid sinds zij vanaf mei 2007 vrij kunnen werken in Nederland. Sinds het opstellen van de grenzen werken hier tussen de 100.000 en 150.000 van deze arbeidsmigranten, van wie het overgrote deel Polen.

Inwoners van Bulgarije en Roemenië die sinds 2007 EU-lid zijn, hebben nog wel een werkvergunning nodig om in Nederland te kunnen werken. Het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) heeft vorig jaar 3654 vergunningen verstrekt voor personeel uit deze landen, tegen 3005 in 2006.

Categorieen:
Algemeen