Archief

CDA-vragen over tijgermug

De CDA-fractie Westland wil van de het College van B&W weten of men bekend is met de tijgermug. Op dit moment is de aanwezigheid van de Boktor een actueel thema binnen Westland na het aantreffen in Honselersdijk. Waar de Boktor alleen schadelijk is voor loofbomen en struiken, vormt de Tijgermug een risico voor de volksgezondheid.

Tijgermuggen kunnen diverse virussen bij zich dragen en overbrengen op mens en dier. Met name ziekten zoals knokkelkoorts en verschillende vormen van hersenvliesontsteking. Daarnaast is de Tijgermug ook overdag actief, treedt het in zwermen op en heeft het een zeer pijnlijke steek, dat bovendien ook tot allerlei allergische reacties kan leiden.

De Tijgermug komt uit China en wordt met Lucky Bamboo naar Nederland overgebracht. Lucky Bamboo is een populaire en makkelijke sierplant, die wordt verkocht als groepjes van rechte of gedraaide stengels, met of zonder blaadjes. Jaarlijks worden er honderden zeecontainers met elk ongeveer 500.000 plantjes ingevoerd door naar schatting 20 importeurs. Ook in Westland wordt Lucky Bamboo geïmporteerd. Ook economische gevolgen zijn mogelijk volgens de Christen Democraten.

Het CDA wil van B&W weten of de tijgermug al is aangetroffen en zo ja wat de acties zijn.