Archief

CAIW VERKOCHT AAN BOUWFONDS

Het Algemeen Bestuur van de Gemeenschappelijke Regeling CAIW heeft tot verkoop besloten van alle bezittingen aan Bouwfonds Asset Management.

Dit is een volledige dochteronderneming van de Rabobank. De investering wordt vervolgens onder gebracht in het RaboBouwfonds Communicationinfrastructurefund. De aankoop is de eerste investering van dit fonds, dat zich wil richten op "ander" onroerend goed.

De verkoop levert gemeente Westland een netto batig saldo op van 95 miljoen euro, Midden-Delfland krijgt 15 miljoen euro.

Het nieuwe beleggingsfonds kan om fiscale redenen geen onderneming met personeel zijn. Om de continuiteit van personeel en directieteam te waarborgen verkoopt Bouwfonds daarom een meerderheid van de aandelen van CAIW Holding aan de persoonlijke vennootschappen van het huidige directieteam van CAIW.

Voor de 200 werknemers wijzigt na de verkoop niets. De activiteiten worden voortgezet als voorheen, met dezelfde directie, personeel en onder dezelfde naam. Aart Verbree blijft algemeen directeur.

Vanuit de positie van CAIW bezien zou het verder uitbreiden van activiteiten binnen de innovatieve en vernieuwende markt naast mogelijkheden ook risico's met zich meebrengen, die voor de twee gemeenten niet zomaar genomen zouden kunnen worden. Door de nieuwe marktontwikkelingen zouden de activiteiten te veel af komen te staan van de oorspronkelijke doelstellingen van de Regeling CAIW.

De gemeente Westland zegt in een verklaring dat ook tot verkoop is gekozen om de soliditeit van gemeente te verbeteren. De risicoloze rentebaten in de komende jaren over het verkoopbedrag, zijn hoger dan de voorziene uitkeringen vanuit CAIW in de komende jaren.

De Nederlandse investeerder kwam medio 2007 in gesprek met CAIW. Uiteindelijk is tussen de partijen exclusief onderhandeld, die onlangs zijn afgerond.

Naar aanleiding van de relatie tussen CAIW en de WOS krijgt de WOS een eenmalige bijdrage, die de omroep in staat moet stellen de eerstkomende 5 jaar te kunnen blijven uitzenden, zonder verdere bijdragen van CAIW en deelnemende gemeenten.

De gemeenteraden van Westland en Midden-Delfland, eigenaren van de Gemeenschappelijke Regeling CAIW, moeten de transactie nog wel goedkeuren.

Het kabelnetwerk van CAIW bevindt zich in de gemeenten Westland, Schiedam, Maassluis, IJsselstein, Aalsmeer, Uithoorn en Midden-Delfland en in de plaatsen Oudenbosch, Benschop en Doorn evenals in de wijk Wateringse Veld van Den Haag.

Het netwerk omvat in totaal circa 135.000 actieve aansluitingen. Via dit netwerk, maar ook via de netwerken van enkele andere eigenaren, bedient exploitant CAIW Holding B.V. ruim 150.000 radio- en televisieabonnees met daarbij 70.000 kabelinternetklanten en 22.000 telefoonaansluitingen.